home > Tipy a rady > Zobcová flétna pro začátečníky

Zobcová flétna pro začátečníky

22.8.2016

Přemýšlíte nad tím, že byste se chtěli naučit hrát na zobcovou flétnu? Nebo hledáte rady a zkušenosti, protože chtějí na flétnu hrát vaše děti? Proto vám v článku přinášíme několik praktických rad, které každému začátečníkovi ulehčí výuku hry na zobcovou flétnu a pomohou v začátcích.

Zobcová flétna pro začátečníky

Výběr zobcové flétny pro začátečníky

Výběr zobcové flétny pro začátečníky doporučujeme konzultovat s pedagogem - velmi záleží na věku, vzrůstu a zkušenostech hráče. Při výběru je potřeba věnovat pozornost materiálu, tvaru zobce a také náročnosti na údržbu.

„Výuce na zobcovou flétnu se věnuji od roku 1989 na ZUŠ ve Vysokém Mýtě, proto mám s výběrem nástrojů pro začátečníky nemalé zkušenosti. Přináším vám proto několik typů, které jsou z mého pohledu pedagoga vhodné pro malé děti i pro větší začátečníky.“ Lada Štěpánková Polcarová, DiS.

  • Pro nejmenší děti ve věku 4 – 6 let doporučujeme zobcovou flétnu AULOS 205A Robin či Mollenhauer Prima Sopran
  • Pro starší a pokročilé děti doporučujeme zobcovou dřevěnou flétnu (čím kvalitnější přírodní materiál, tím je krásnější zvuk nástroje), vybírat můžete například ze značky Mollenhauer či Schneider

Základní učebnicí pro děti předškolního a školního věku je Flautoškola I., ve které i rodič – laik porozumí učební látce.

Od kolika let je zobcová flétna vhodná pro začátečníky?

Pro malé začátečníky je zobcová flétna vhodná již mezi 4. a 5. rokem, kdy je dítě schopné tento nástroj ovládat a především se na hru soustředit. Velmi výjimečně lze s flétnou začít i dříve, dítě by však mělo být schopné alespoň 15 – 20 minut udržet pozornost a vnímat rady pedagoga a mít dobrou motoriku prstů i úst.

Podpora rodiče je důležitá

Na prvních lekcích doručujeme přítomnost rodičů. Uvidí nejen, jak výuka probíhá, ale především se od pedagoga dozví, jak s dítětem doma pracovat a hru na flétnu procvičovat. Pro opakování a trénink stačí chvilka, ale pravidelná. Jednou týdně je velmi málo.

Hraní na zobcovou flétnu s kvalitním pedagogem

Chcete-li sobě či svým dětem dopřát kvalitní základy a odbornou hru na flétnu, doporučujeme vyhledat odborného pedagoga na základní umělecké škole. Často se setkáváme s tím, že především děti, které na flétnu chodily v mateřské školce, mají zafixované špatné základy, které se těžko odbourávají.

Zobcová flétna jako každý dechový nástroj je výborným pomocníkem ke správnému dýchání, věnujte bránicovému dýchání spolu s pedagogem pozornost, ruku v ruce s dýcháním souvisí i správný postoj.

Popis zobcové flétny

  

Anglický (barokní) nebo německý prstoklad?

Rozdíl mezi anglickým (barokním) a německým prstokledem je ten, že u anglického (barokního) způsobu hrajete tón "f" dvěma prsty - ukazováčkem a prsteníčkem, tedy tzv. vidličkou. Německý prstoklad tento tón řeší jen jedním prstem - ukazováčkem. Jakou flétnu zvolit záleží na učiteli, více preferovaný prstoklad je anglický (barokní).

 

Pokud s výběrem zobcové flétny či učebnice potřebujete poradit, neváhejte nás kontaktovat.

Kategorie
Kategorie
7