home > Tipy a rady > Příčná flétna pro začátečníky

Příčná flétna pro začátečníky

30.5.2017

Stejně jako v článku Zobcová flétna pro začátečníky, přinášíme i zde několik rad a zkušeností pro ty, kteří přemýšlí nad tím, že by se chtěli naučit hrát na příčnou flétnu, hledají rady a zkušenosti. Proto vám v článku přinášíme několik praktických rad, které každému začátečníkovi ulehčí výuku hry na příčnou flétnu a pomohou v začátcích.

Příčná flétna pro začátečníky

Něco málo z historie

Příčná flétna je asijského původu, v Evropě se poprvé objevila ve 12. století a původně byla nástrojem potulných pištců. První vyobrazení pochází ze 13. století. V 16. století se zvětšila její mensura, v 17. a 18. století se stala vícedílným nástrojem s opačným kónickým vrtáním (zužování od retného otvoru ke konci) a stala se součástí orchestrů (v této době už lze hovořit o přímém předchůdci příčné flétny). První učebnice "Principes de la Flute" byla vydána v Paříži roku 1707 a jejím autorem byl dvorní flétnista Jacques Martin Hotteterre.[1]

Revoluci ve stavbě příčné flétny i ostatních dřevných nástrojů provedl v roce 1832 Theobald Böhm, když vyvrtal dírky nikoli podle dosažitelnosti prsty, ale podle akustických měřítek, a pak je opatřil klapkami. V roce 1847 navíc nahradil kónickou trubici válcovitou, čímž se zlepšila intonace, ale poněkud se změnily tónové vlastnosti flétny. Rozsah příčné flétny je od c1 do c4.

Popis příčné flétny

  

Výběr příčné flétny pro začátečníky

Výběr příčné flétny pro začátečníky doporučujeme konzultovat s pedagogem - velmi záleží na věku, vzrůstu a zkušenostech hráče.

Pro děti ve věku od 5 do 7 let jsou vhodné příčné flétny Jupiter s original Wave Line Patent pro nejlepší ergonomii - JUPITER JFL700WDJUPITER JFL700WRE nebo JUPITER JFL700WE.

 

Další možností jsou příčné flétny se zahnutou hlavicí JUPITER JFL700UD nebo TREVOR JAMES TJ10x model 3041CESLRWTREVOR JAMES TJ10x MODEL 3041CDESLRW.

Pro starší a pokročilé děti doporučujeme příčné flétny značky Jupiter - JUPITER JFL700EJUPITER  JFL700ECJUPITER JFL700RE nebo JUPITER JFL700REC. Další možností jsou příčné flétny výrobce TREVOR JAMES - model PRIVILEGE PF-ROESLR či model PRIVILEGE PF-ESLR.

 „Výuce na příčnou flétnu se věnuji od roku 1989 na ZUŠ ve Vysokém Mýtě, proto mám s výběrem nástrojů pro začátečníky nemalé zkušenosti. Přináším vám proto několik typů, které jsou z mého pohledu pedagoga vhodné pro malé děti i pro větší začátečníky.“ Lada Štěpánková Polcarová, DiS.

Základní učebnicí hry na příčnou flétnu je publikace První doteky – učebnice od autora Františka Malotína.

Vhodnými publikacemi dále jsou Engel Gerhard Die Flötenmaus Band 1Giuseppe Gariboldi First Exercises op. 89John Kember - Catherine Ramsden Flute Sight-Reading 1 Vol. 1.

Od kolika let je příčná flétna vhodná pro začátečníky?

Pro malé začátečníky je příčná flétna vhodná již mezi 5. a 6. rokem, kdy je dítě schopné tento nástroj ovládat a především se na hru soustředit. Velmi výjimečně lze s flétnou začít i dříve, dítě by však mělo být schopné alespoň 15 – 20 minut udržet pozornost a vnímat rady pedagoga a mít dobrou motoriku prstů i úst.

Podpora rodiče je důležitá

Na prvních lekcích doručujeme přítomnost rodičů. Uvidí nejen, jak výuka probíhá, ale především se od pedagoga dozví, jak s dítětem doma pracovat a hru na flétnu procvičovat. Pro opakování a trénink stačí chvilka, ale pravidelná. Jednou týdně je velmi málo.

Hraní na příčnou flétnu s kvalitním pedagogem

Chcete-li sobě či svým dětem dopřát kvalitní základy a odbornou hru na flétnu, doporučujeme vyhledat odborného pedagoga na základní umělecké škole.

Příčná flétna jako každý dechový nástroj je výborným pomocníkem ke správnému dýchání, věnujte bránicovému dýchání spolu s pedagogem pozornost, ruku v ruce s dýcháním souvisí i správný postoj.

Pokud s výběrem příčné flétny či učebnice potřebujete poradit, neváhejte nás kontaktovat.

Kategorie
Kategorie
7